• Fri leverans i Sverige
  • 2 lasersvärd köpta = 1 gratis kopplare
0

Din korg är tom

Betydelsen av lasersvärdets färger

december 17, 2022 8 Lästid

Färger på lasersvärd

De vanligaste (och mest kända) färgerna på lasersvärd i Star Wars-sagan är blått, rött och grönt. De gör det möjligt för dig att skilja mellan den mörka och den ljusa sidan av kraften. Men Star Wars-universumet har en mängd olika färger för dessa vapen, till exempel den orangea lasersvärd, som introducerades i kanon i och med Star Wars Jedi: Fallen Order.

Färgnyanserna på lasersvärd har betydelse i ögonen på den som vill se det, och används av olika personer beroende på deras roll (och vilken sida av kraften de befinner sig på). För dem som inte vet det ännu används lasersvärd av Jedier, Sith och andra kraftanvändare för att attackera och försvara sig.

Vi förklarar varifrån färgen på ett lasersvärd kommer när det utformas och den (inofficiella) betydelsen av varje färg. På så sätt kan du bättre förstå karaktärerna utifrån deras svärd, men också veta vilken färg som lockar dig mest om du vill skaffa ett eget ljussvärd. Om du vill bli expert på ämnet måste du hålla dig till slutet.

Hur bestäms färgen på ett lasersvärd? 

Dessa vapen består huvudsakligen av ett handtag som fungerar som en emitter, en kraftfull infällbar plasmastråle och en Kyberkristall som är den huvudsakliga kraftkällan för ljusstrålen. Det är dessa Kyberkristaller som ger ljussablarna deras olika färger. De är sällsynta, kopplade till kraften och kommer från naturen (utom för sith som använder syntetiska kyberkristaller). De finns på flera planeter i galaxen och är välbevakade i hemlighet.


Olika färgade lasersvärd


Kyberkristaller är inte färgade från början, de får sin färg beroende på den jedi som hittade dem, beroende på hans eller hennes personlighet eller val. På så sätt kan de ge olika nyanser till ljussablar, även om nyanser som den karakteristiska Sith-röda färgen uppnås med andra metoder.

Är du ett stort Star Wars-fan? Håll dig då fast i ditt skepp på denna rymdresa där vi tillsammans utforskar innebörden och den avsedda symbolen för varje färg på lasersvärdet.

Det Blå lasersvärdet

Bla Lasersvärd



Det finns en anledning till att det blåa ljussvärdet är ett måste. Det legendariska Skywalker-lasersvärdet är en allestädes närvarande ikon och är det första som aktiveras på skärmen i Star Wars Episode IV "A New Hope". Det blå bladet har blivit en klassiker för en jedi. Det är inte den enda färgen de använder, men den är den vanligaste.

Användare av Blue Blade prioriterar sina färdigheter i lasersvärdstrider framför att använda kraften, vilket är anledningen till att det förknippas med Jedi Guardians. Anakin Skywalker är ett perfekt exempel på detta, eftersom han var mycket starkare i sina tekniker för att slåss med ljussvärd än i sin förmåga att kontrollera sina känslor och kraften.

Blå lasersvärd sägs representera rättfärdighet, mod, mod och skydd, främst i samband med vad Jediriddare representerar. Man bör dock komma ihåg att den blåa färgen på ljussvärd i sig själv har liten betydelse om jediriddaren inte är andligt anpassad till kristallen. I serien representeras denna färg av karaktärer som Obi-Wan med sina tre lasersvärd, Anakin Skywalker, Luke Skywalker eller Tera Sinube..

Det Gröna lasersvärdet

Grona Lasersvärd



Gröna lasersvärd är den näst vanligaste färgen som Jedi använder. Färgen grön förknippas med dem som värdesätter visdom, harmoni, hjälpsamhet, samarbete, andlighet och god vilja. Det gröna lasersvärdet används vanligen av de klokaste och äldsta jediriddarna. Det mest talande exemplet är Yodas, den klokaste av alla Jedimästare, lasersvärd. Det finns också andra kända kämpar som Qui-Gon Jinn eller Luke Skywalker med ett grönt lasersvärd.

Ett grönt lasersvärd är Jedi-konsulatens visitkort, det vill säga en Jedi som tänker och reflekterar innan han rusar in. Jedi med gröna blad är särskilt känsliga för kraften. Det är därför de prioriterar användningen av kraften, meditation och dialog innan de tar till ljussabelstrider.

Det Lila lasersvärd

Lila Lasersvärd


En mycket sällsynt färg som också används av jediriddare är lila, särskilt av Mace Windu. Det lila lasersvärdet var faktiskt ett önskemål från Samuel L. Jackson, vars favoritfärg är lila. Därför har detta sällsynta ljussvärd ingen egentlig betydelse i Star Wars-filmuniversumet. I det utvidgade universumet representerar dock ett lila lasersvärd användarens balanserade koppling till den ljusa och mörka sidan av Kraften.

Eftersom lila är en kombination av rött och blått var en kraftanvändare med ett lila vapen vanligtvis aggressiv, djärv och hänsynslös och ledde sina kamrater i strid utan rädsla. Det indikerar moralisk tvetydighet, osäkerhet och rekonstruktion. Den visar att den har en samhörighet med de ljusa och mörka sidorna av Kraften. Kort sagt är det här Jedi som har en perfekt balans inom sig och som vet hur de ska göra det bästa av båda aspekterna.

Jedi Mace Windus lila lasersvärd dök upp för första gången i Star Wars: Episode II - Attack of the Clones och försvann när det föll ut ur ett fönster under konfrontationen mellan Windu och Darth Sidious i Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith.

Det gula lasersvärdet

Gula Lasersvärd


En Jedi med ett gult ljussvärd förknippas oftast med Jedi Sentinel. Som du kanske redan vet är Sentinels en av de tre "skolorna" i Jedi-orden, och utgör en slags medelväg mellan Consulars och Guardians. Medan konsulerna betonade diplomatins makt och Guardians utvecklade oöverträffade stridskunskaper försökte Sentinels kombinera det bästa av båda världarna. De kan spela många olika roller, men är förmodligen mest kända som det namnlösa säkerhetsteam som utgjorde Jedi Temple Guard.

Den här färgen på Star Wars-lasersvärd används av Jedi-templets väktare, som bär dubbla gula bladspikar. Man vet inte mycket om den här speciella färgen på lasersvärdet, men dessa imponerande pikar var relaterade till rollen, inte till individen. Det vill säga att de användes för att utföra de uppgifter som hörde till den specifika befattningen och inte betraktades som personlig egendom för de vakter som använde dem. Karaktärer som Asajj Ventress och Ahsoka själv har någon gång använt ett gult lasersvärd.

Efter att aldrig ha sett ett gult svärd dyka upp på storbildsskärmen i Star Wars-serien fick fansen äntligen se någon svinga ett sådant i Skywalker's Ascension. I filmens slutscen ser man Rey kort med ett gult lasersvärd, vars handtag verkar ha tillverkats av staven som hon använde under sin tid före Jedi-tiden.

Det gula lasersvärdet hon tillverkade till sig själv verkar symbolisera den balans hon har hittat mellan den mörka och ljusa sidan av Kraften. Ungefär som det lila lasersvärdet. Hon är inte nästa Luke eller nästa Anakin, hon är bara Rey. Vilket kan passa in på beskrivningen av en Jedi Sentinel, men det är bara en gissning. Det står dig fritt att hitta dina egna svar.

Det Orange lasersvärdet

Orange Lasersvärd


Ett orange lasersvärd är en extremt sällsynt bladfärg i Star Wars kanon och förekommer bara i Star Wars Jedi: Fallen Order (2019) videospel. För tillfället har färgen avslöjats som ett incitament för att förbeställa spelet, så det finns ingen story om det ännu. Cal Kestis lasersvärd är anpassningsbart och kan fås i ännu fler färger. I det utökade universumet är orange lasersvärd främst representerade under Gamla republikens era. Mandalorianska riddare använder orange sablar i serietidningsserien Star Wars: Knights of the Old Republic: War (2012).

Mandalorian Knights grundades och leddes av Dorjander Kace, tidigare medlem i Jedi Council, och är en grupp av skurkaktiga jediriddare som saboterar republikens krigsinsatser under Mandalorian Wars. Teorier har sedan dess dykt upp, men ingen har någonsin bekräftats.

Det har till exempel spekulerats i att de orangefärgade lasersvärdena endast tillhörde jediriddare som svurit att inte använda sina vapen om det inte var absolut nödvändigt, vilket kanske är anledningen till att de aldrig syntes i filmerna. En annan teori är att de är resultatet av en partiell läkning av en röd kyberkristall, som lämnar ett scharlakansrött spår efter sig.

Det Vita Lasersvärdet

Vita Lasersvärd


De två vita ljussablarna som Ahsoka använder är bevis på att hon behärskar Kraften. Ahsoka återfann Kyber-ljussabelkristallen från en inkvisitor som hon dödade under den kejserliga ockupationen av Raada, när hon gömde sig efter Jediordens kollaps. Den här sabelbladet var ursprungligen rött, men Ahsoka renade det med Kraften och gav det en vit färg. Ahsoka Tanos vita lasersvärd representerade perfekt hennes personlighet som en självförsörjande, neutral individ. Om Ashoka Tano hade varit en sann Jediriddare hade hennes knivar förmodligen haft någon av de färger man kan förvänta sig: blått eller grönt, eller kanske lila eller gult.

De har dock blivit vita, vilket understryker hennes status som Kraftens användare: engagerad i ljusets sida, men ointresserad av Jedis etiska kodex och prioriteringar. Dessa nya vita kristaller användes av henne i två ljussvärd, inklusive ett shoto-blad. Man kan dra slutsatsen att det vita lasersvärdet representerar neutralitet, oberoende och icke-anslutning till Jedi-orden.

Det Röda Lasersvärdet 

Röda Lasersvärd


Det röda lasersvärdet är Sith-herrarnas varumärke. Till skillnad från Jediriddarna, som har en koppling till sina Kyberkristaller, vars färger sedan förändras, kan Sith inte utveckla en andlig koppling till dem. Och eftersom jediriddarna hade planeten Ilum i sin besittning (den region där Kyberkristallerna hittades) hade Sith absolut ingen tillgång till de värdefulla kristallerna. De var tvungna att improvisera. Sith började därför tillverka sina egna syntetiska lasersvärdkristaller genom djupa meditationssessioner och specialtillverkade ugnar.

Processen kallas "blödning" och innebär att allt hat, all rädsla och andra negativa känslor hälls in i kristallen, vilket gör att den "blöder" och blir röd. När det gäller ägarens personlighet tenderar krigare som använder dem att bli lätt frenetiska. Det röda lasersvärdet symboliserar en person som inte kan hålla tillbaka sina känslor och som löser nästan alla sina problem med brutalitet, våld och hänsynslöshet.

De här krigarna är extremt envisa människor som inte drar sig för något för att nå sina mål, även om de offrar allt de håller kärt, eller det som finns kvar av det. Den här färgen har framför allt använts av de Sith som vi alla känner till, till exempel Darth Vader, Count Dooku, Darth Maul och hans dubbelbladiga laservärdet, eller Darth Sidious och Kylo Ren med sittkors lasersvärd.

Det Svarta lasersvärdet

Svärta Lasersvärd


Det svarta lasersvärdet är inget vanligt vapen, det är unikt och skapades av Tarre Vizsla, en Mandalorian. Han designade ett mörkt obsidianblad, platt och tunt, kortare än de vanliga. Den sällsynta utrustningen ser mer ut som ett svärd än ett lasersvärd. Dessutom avger den svarta sabeln ett högre ljud än en vanlig lasersvärd. När den kommer i kontakt med ett annat blad hörs också ett elektriskt knäppande.

Det är en mycket sällsynt sabel eftersom endast en finns. Efter Vizslas död förvarades det svarta ljussvärdet i Jeditemplet och stals sedan av medlemmar av House Vizsla som förde det vidare från generation till generation. Vapnet har blivit en symbol för ledarskap för mandalorianerna, och enligt mandaloriansk tradition är det enda sättet att få det legitimt att besegra ägaren i strid.

Detta symboliska värde som är knutet till det svarta ljussvärdet tenderar att uppmuntra individer att hedra denna långvariga sedvänja. Det svarta lasersvärdet symboliserar alltså en ledares och härskares ande för ägaren. Du kan officiellt se det här lasersvärdet, även kallat darksaber, i det sista avsnittet av den första säsongen i serien The Mandalorian.

Andra färger på lasersvärd i Star Wars

Alla de färger som nämns ovan ingår i Star Wars-kanonerna, men det finns många som ännu inte är listade och som fortfarande ingår i det utvidgade universumet. I det utvidgade universumet används andra kristaller än Kyber för att tillverka ljussvärd, vilket skapar ännu fler nya färger. Det finns ett stort antal olika färger på ljussvärd i det utvidgade universumet, till exempel silver, cyan, guld, blågrönt, brons och många fler.
Det är möjligt att några av dessa färger också kommer att ingå i Star Wars-kanonerna inom en snar framtid.

Om du också vill följa Jedis väg behöver du ett lasersvärd. Förresten kan alla de ljusstavar vi erbjuder tillverkas i 12 olika nyanser. Det betyder att om du gillar flera färger behöver du inte välja, eftersom du kan få alla färgerna i handen :

Alla Lasersvärd Se alla svärd

Läste du vår artikel till slutet? Gillade du det? Det gjorde vi! Här är en rabattkod på 10 % som du kan använda på våra lasersvärd som tack för ditt intresse: FÄRG10


Lämna en kommentar

Tveka inte att kommentera, vi är intresserade av din åsikt ung lärling!


Se hela artikeln

Greve Dookus böjda lasersvärd

Greve Dookus böjda lasersvärd (Darth Tyranus)

juli 06, 2023 4 Lästid

Se hela artikeln
Cal Kestis lasersvärd

Cal Kestis lasersvärd

juli 05, 2023 5 Lästid

Se hela artikeln
Luke Skywalkers gröna lasersvärd

Luke Skywalkers gröna lasersvärd

december 17, 2022 3 Lästid

Se hela artikeln

Ta nästa befordran!