• Fri leverans i Sverige
  • 2 lasersvärd köpta = 1 gratis kopplare
0

Din korg är tom

Mace Windus lila lasersvärd

december 17, 2022 5 Lästid

Mace Windus lila lasersvärd

I en tid då vi bara känner till de blå och gröna lasersvärd som representerar Jedis och de röda som symboliserar Sith, dyker mästare Windus ljussabel upp. I Star Wars, episod II: Attack of the Clones fick vi faktiskt chansen att upptäcka det första lila bladet. Det är förutom denna som kommer att orsaka Jango Fetts död.

Man bör också komma ihåg att Mace Windu fulländade sin konst så till den grad att han (med hjälp av Sora Bulq) skapade sin egen form av ljussabelstrid: Vaapad. Det är en variant av form VII (Juyo) som är mycket komplicerad att behärska.

Så det går inte att förneka att Mace Windu, förutom att han har ett lila lasersvärd som är lika ovanligt som elegant, är en kraftfull kämpe som har bevisat sitt värde. Av dessa skäl ska vi ta en titt på detta vapen och dess historia, som fortfarande är alltför lite känd.

Utseende av Mace Windus lila lasersvärd

Mace Windu Lasersvärd

Mace Windus lila lasersvärd har en design som är utöver det vanliga (än en gång) med ett övervägande guld- och silverhandtag. Detta beror på att vapnet har en elektrumfinish (en sällsynt metall). Han fick den när han utsågs till Jediordens råd.

Han utnyttjade sin höga rang för att vara ännu mer krävande mot sig själv för att bygga det ultimata lasersvärdet som skulle komma så nära perfektion som möjligt. Det ametistfärgade plasmabladet är det mest slående inslaget på Windus sabel.

Hade Mace Windu ett annat lasersvärd tidigare?

Mace Windu hade faktiskt först ett blått lasersvärd innan han tillverkade sitt lila. Senare återlämnade han detta första vapen till Eet Koth, som hade anförtrott det till honom genom trohetsavtalet. Detta är en sedvänja hos Jedi som innebär att en användare lånar ut sitt ljussvärd till en annan på obestämd tid. Denna process bygger på ömsesidigt förtroende och ses som ett tecken på hängivenhet och rättfärdighet.

mace windu overensstamelse-trohet

Varför är Mace Windus lasersvärd lila?

Samuel L. Jacksons testamente

Huvudanledningen till att Mace Windu har ett lila ljussvärd är att skådespelaren som spelar karaktären, Samuel L. Jackson, bad om det. När han fick höra om slaget vid Geonosis visste han att han inte skulle kunna identifieras ordentligt på skärmen.
Närvaron av många andra jediriddare med blå eller gröna sablar skulle utan tvekan kamouflera honom i scenen. Detta störde honom och han hävdade att karaktären var mäktig och mycket högt upp i hierarkin. Efter en ihärdig uppmaning gick sagans författare Georges Lucas med på det, till Samuel L. Jacksons stora glädje...

Utdrag ur en intervju med Samuel L. Jackson där George nämner möjligheten av ett lila lasersvärd: :

"Det fanns en stor kampscen planerad och jag ville kunna vara med på skärmen. Det var därför jag gav George idén om det lila lasersvärdet [...] Kom igen, ge mig en ny färg. Jag är högst upp i jedihierarkin. Jag är till och med kompis med Yoda! Förutom han är jag den äldsta i gänget. Det skulle vara logiskt... Till slut övertygade jag honom."

Samuel L. Jackson

Lila kristaller från Hurikane

Efter skådespelarens infall var Star Wars-universumet tvunget att hitta ett sätt att rättfärdiga detta bladbyte mellan episod 1 och 2 i prequelfilmen. Det är här Star Wars - Icons Volume 9 kommer in, en samling serier som fokuserar på en karaktär, Mace Windu i det här numret.
Verket innehåller sju noveller, men den vi är intresserade av heter "Stenarna". I den här filmen får vi se den berörda Jedin som en berättare som berättar om den resa som gjorde det möjligt för honom att få, som han själv säger: "kristallerna som skulle göra mitt lasersvärd unikt".

Tidigt hade Windu visioner av detta idealiska svärd som materialiserades i hans medvetande utan att kunna ta den fysiska form han hoppades på. Han saknade en viss sak... Vid 14 års ålder skickade mästare Yoda lärlingen till planeten Hurikane för att lösa problemet. Där upptäckte han invånare av stenar, inklusive några lila fragment.

En av dem försökte hoppa över ett stup precis som den blivande jedimästaren just hade gjort. Utan att vara medveten om faran föll den infödda indianen ner i tomrummet och bröts i en mängd bitar. Mace Windu rusade till honom och använde kraften för att återuppbygga honom. När den infödde var tillbaka på fötterna trots det fruktansvärda fallet erbjöd bergsvarelserna honom ametistfärgade Hurikane-kristaller som tack.

Hurikan Lila Kristallen

Belöningen gjorde det möjligt för honom att montera det lila lasersvärdet som vi alla känner till. Serietidningen kommer att ge fansen det de ville ha: en förklaring till färgförändringen på ljussvärdet (orsakad av skådespelaren). Även om Mace Windu inte använder vapnet i Star Wars Episode I: The Phantom Menace finns det redan actionfigurer. Som du kanske har gissat visar de Windu med sitt ursprungliga (blå) ljussvärd som aldrig har setts i filmerna...

Vad betyder färgen lila för ett lasersvärd?

Närvaron av ett lasersvärd med lila blad symboliserar en ganska neutral svärdshållare som kan göra det bästa av båda sidorna av kraften: mörkt och ljust. Lila är en blandning av blått och rött, vilket är särskilt logiskt. Mace Windu må vara en Jedi, men han är ständigt moraliskt osäker. Detta var särskilt tydligt när han dödade Jango Fett utan en sekunds tvekan eller när han var på väg att göra detsamma med Palpatine.

Vi kan också göra en koppling mellan betydelsen av lila för ett lasersvärd och Vaapad-stridsformen som uppfanns av Mace Windu. Den senare hämtar en del av sin kraft från dåliga känslor som ilska, vilket liknar Sith-tekniker. Även om Mace Windu egentligen inte skulle ha ett lila ljussvärd, passar den valda färgen och den betydelse den förmedlar perfekt till karaktären.

Mace Windu Lila Lasersvärd

Är Windus lasersvärd det enda som är lila i Star Wars?

I Star Wars-filmerna är Mace Windu den enda som har en lila eelaser. I det utvidgade universumet har dock andra karaktärer som Revan och Darth Traya också lila sablar. I båda fallen är det en mycket ovanlig färg för ovanliga personligheter.

Revan Och Dark Traya

Hur försvann Mace Windus lasersvärd?

I Star Wars Episode III: Revenge of the Sith kommer det lila ljussvärdet att lämna sin ägare med ett sorgligt öde... Efter att ha förstått komplotten som organiserats av Palpatine, som kommer att visa sig vara en Dark Lord of the Sith, går mästare Windu till den högste kanslerns kontor. Den skräckinjagande jediriddaren åtföljs av Agen Kolar, Saesee Tiin och Kit Fisto, som snabbt dödas i sin duell mot den som kommer att kallas Darth Sidious.

Mace Windu övermannar till slut sin motståndare. Framtiden för den sistnämnda förändras när Anakin Skywalker anländer. När det lila ljussvärdet var på väg att göra slut på förrädaren för gott övertalades Anakin av Darth Sidious ord att stoppa det ödesdigra slaget. Han drog sitt vapen och Jediriddare Anakin Skywalkers lasersvärd gjorde det sista anfallet. Han lyckades skära igenom Mace Windus hand, och denne tappade sitt lasersvärd i tomrummet, som han snart föll ner i.

Lasersvard mace windu grav

Vi får veta att en infödd Duro kommer att hämta Mace Windus ljussabel som föll från det trasiga fönstret. Han kommer sedan att sälja den till Sano Sauro som kommer att förvara den på sitt kontor. Dessutom är han den sista kända personen som har haft det mytomspunna vapnet i sina händer. Det är inte första gången som en karaktär har återfått en avliden stor figurs lasersvärd.

Mace Windu hade förvisso ett ljussvärd med en historia utan motstycke. Han var den förste som visade upp ett vapen som övergav de färgkoder som George Lucas hade utarbetat i förväg. Förmodligen var det denna utlösande faktor som gjorde det möjligt att berika Star Wars-uppföljaren med en mängd andra blad i nyanser som aldrig tidigare funnits.

Vare sig det är genom hans lila ljussabel, hans stridsförmåga eller hans behärskning av Kraften finns det många anledningar att gilla Mace Windu. Men han är långt ifrån den enda med en otrolig sabel i galaxen... Du kan läsa våra andra artiklar för att se det själv.


Lämna en kommentar

Tveka inte att kommentera, vi är intresserade av din åsikt ung lärling!


Se hela artikeln

Greve Dookus böjda lasersvärd

Greve Dookus böjda lasersvärd (Darth Tyranus)

juli 06, 2023 4 Lästid

Se hela artikeln
Cal Kestis lasersvärd

Cal Kestis lasersvärd

juli 05, 2023 5 Lästid

Se hela artikeln
Luke Skywalkers gröna lasersvärd

Luke Skywalkers gröna lasersvärd

december 17, 2022 3 Lästid

Se hela artikeln

Ta nästa befordran!