• Fri leverans i Sverige
  • 2 lasersvärd köpta = 1 gratis kopplare
0

Din korg är tom

Kan vi skapa ett riktigt Star Wars lasersvärd?

december 17, 2022 6 Lästid

Riktigt Star Wars lasersvärd

Lasersvärd kan vara eleganta vapen för en civiliserad tid, men för närvarande finns de bara i science fiction-världen. Skulle vi kunna använda den moderna teknik vi har idag för att skapa det mest berömda vapnet genom tiderna? Man kan fråga sig om det verkligen är möjligt att tillverka ett riktigt ljussvärd med tanke på hur komplicerat det är.

Med tanke på Star Wars-seriens inverkan på kulturen och samhället är det oundvikligt att en del av allmänheten vill bygga ett lasersvärd och till och med träna med det. Några få DIY-genier har faktiskt lyckats med det..

Även om de flesta av oss skulle vilja äga en riktig lasersvärd tar vissa människor denna önskan på större allvar än andra. Flera fysiker och ingenjörer har tagit itu med att uppfylla drömmen hos miljontals Star Wars-fans. Lyckades de? Detta är vad vi kommer att se genom alla de vägar som utnyttjas av dem som vill skapa detta lasersvärd..


Qui Gon Jinn skara dorr

Vad kännetecknar ett lasersvärd i Star Wars ?

  • Lasersvärd har ett infällbart glödande blad som är cirka 1,3 meter långt och tillräckligt starkt för att synas i direkt solljus. Bladet avges från ett handtag som med en knapptryckning långsamt sprider en ljusstråle som expanderar och stannar när den når den registrerade gränsen.
  • De innehåller en enorm mängd energi eftersom de kan smälta stora mängder metall snabbt. Ett exempel på detta kan ses i "Star Wars: Episode I - The Phantom Menace" där Qui-Gon Jinn ser hur han driver sitt lasersvärd genom en tjock ståldörr.
    Den senare skärs av och lämnar en tillräcklig öppning när vapnet smälter den. Dessa lasersvärd innehåller en extremt kraftfull energikälla som är tillräckligt kompakt för att rymmas i ett handtag på bara några centimeter, en Kyberkristall.
  • Dessa lysande blad är extremt farliga eftersom de regelbundet skär av lemmar i ett enda slag och utan ansträngning under hela sagan (Anakin Skywalker var offret i Episode III - Siths hämnd). En intressant egenskap är att de trots sin kraft inte är tillräckligt heta för att bränna händerna på den som använder dem.
  • Slutligen korsar inte två lasersvärd varandra, utan knivarna kolliderar med varandra, vilket är anledningen till att vi har så spektakulära tekniker för lasersvärdstrider..

Kan ett äkta lasersvärd existera med hjälp av en ultrakraftlaser ?

Kraftfull Lasersvärd

Med risk för att förstöra vissa läsares drömmar och med hänsyn till de egenskaper som krävs för att göra en sådan. Den verkar vara ganska komprometterad...

Med tanke på dess namn och utseende är den första självklara tanken som kommer att komma i åtanke när man talar om ett riktigt skärande lasersvärd någon slags ultrakraftfull laser. Lasern producerar en mycket riktad ljusstråle som kan användas för allt från att etsa metallytor till ögonkirurgi. Så varför inte använda den för att bekämpa den mörka sidan av kraften? Tyvärr är detta till synes instinktiva val lätt att avfärda eftersom det har flera svårigheter.

5 stora problem med en laser för att göra ett riktigt lasersvärd :

1) Skapa en kort ljusklinga

Det mest grundläggande problemet är förmodligen att ett ljussabelblad måste kunna stanna ungefär en meter från handtaget. En laserstråle, liksom alla typer av ljus, stannar dock aldrig om inte något i dess väg absorberar eller reflekterar dess energi. Att hantera svärdet skulle därför vara extremt svårt och en mardröm i strid.

Med ett oändligt stort blad kan du råka skära upp en förbipasserande eller något annat du bryr dig om. En lösning skulle vara att täcka bladets ände med en spegel för att begränsa laserstrålen, men då skulle du inte kunna köra spetsen i någon. Att bygga en struktur för att hålla spegeln på plats skulle också ta bort elegansen och elegansen hos ett lasersvärd.

2) Storleken

För att producera en kraftfull laserstråle krävs fortfarande mycket utrustning. Även om några ganska fantastiska tekniska framsteg har gjort de kraftfulla lasrarna mindre, behöver du fortfarande ett kylsystem för att förhindra att aggregatet överhettas. Detta krav innebär att det skulle vara svårt att bygga ett ljussvärd som du fysiskt kan bära på ryggen.

3) Matning av bladet

Lasrar som är tillräckligt kraftfulla för att göra skada kräver en stor mängd energi, så svärdet kan inte drivas med vanliga batterier. En sådan energi som lagras på ett så litet utrymme finns för närvarande inte att tillgå. Och tyvärr är Kyberkristallerna som driver lasersvärd i Star Wars-filmerna påhittade och existerar inte i verkligheten.

Det bör dock noteras att de första prototyperna av militära laservapen börjar dyka upp, särskilt den amerikanska flottans laserkanon. Men den här tekniken påminner mer om Dödsstjärnan än om våra riktiga lasersvärd.

4) Problem med lasersvärdstrider

Som vi har sett reflekteras en laserstråle lätt, det skulle vara enkelt för din motståndare att skydda sig med en spegel, eller till och med vända strålen från ditt lasersvärd mot dig! Dessutom skulle det vara omöjligt att få lasersvärdbladen att stå mot varandra, ljusstrålarna är inte solida och skulle helt enkelt passera genom varandra, vilket skulle göra duellen omöjlig.

5) Visuella effekter och ljudeffekter

Dessa fiktiva vapen är också kända för sina karakteristiska ljud och för laserns färgade ljusstötar. En laserstråle kan dock inte ses från sidan om inte luften är särskilt rökig eller dammig. Därför används lasrar alltid tillsammans med rökmaskiner på klubbar och i konsertsalar. Ett lasersvärd skulle vara praktiskt taget osynligt, som en överdimensionerad laserpekare. Såvida den inte var riktad rakt in i ditt öga, vilket i så fall förmodligen skulle vara det sista du skulle se.

Och precis som att vifta med en ficklampa inte gör något ljud, så är det tyst när du svingar ditt lasersvärd. Och låt oss inse att även de mest berömda jediriddare som Luke Skywalker, Darth Vader, Yoda eller Obi-Wan Kenobi skulle se ganska patetiska ut med ett tyst osynligt svärd.

Riktig Lasersvärd Handtaget

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att de lasersvärd som visas i Star Wars för närvarande inte är en realitet med den laserteknik vi har idag. Även om framsteg kanske en dag kommer att lösa problemen med effekt och storlek, komplicerar det grundläggande problemet med ljusstrålens längd verkligen saken. Om inte fysikerna har hittat en bättre lösning än laser.

Kan lasersvärdet verkligen existera med hjälp av plasma ?

Plasma Lasersvärd

En mer realistisk och lämplig teknik för att bygga ett lasersvärd skulle vara plasma. Plasma är faktiskt det fjärde materiatillståndet (tillsammans med fasta ämnen, vätskor och gaser), mindre känt för andra, och används ofta i vår vardag, särskilt i neonljus. Kanske kan vi se tydligare om vi tittar närmare på detta område.

Är plasmaskäraren lämplig för att göra ett riktigt lasersvärd ?

Plasmakärare

Plasmaskärare producerar heta plasmastrålar som används för att skära ledande material som stål, aluminium eller koppar. Med dagens teknik måste dock en plasmaskärare anslutas till en stor elkraftkälla. Inte ens de mest kraftfulla plasmaskärarna i världen kan skapa en stråle som är tillräckligt stor för att vara jämförbar i storlek och kraft med ett lasersvärd..

Dessutom förhindrar andra beräkningsfel denna lösning.  :

  • Även om en plasmaskärare kunde förvandlas till ett lasersvärd skulle den inte fungera som sådant. Ett plasmaljussvärd skulle bara vara en eldstråle, inte ett solitt blad. Du skulle ändå inte kunna duellera lika exakt som i filmerna. Plasmastrålarna skulle återigen helt enkelt passera genom varandra !
  • I berättelsen om Star Wars the Old Republic drevs de första ljussabrarna, som kallades Proto-Sabers, av gigantiska batterier som användaren bar med sig. De var kopplade till svärdets handtag med en tjock tråd. Detta innebär att det i teorin skulle kunna finnas en framtida Jedi med ett riktigt ljussvärd. Det skulle dock vara en sabel vars rörelse begränsas av ett batteripaket som därför skulle vara en begränsad kraftkälla.

Klicka på videon för att se den första versionen av Proto-Sabre i video !

Detta är så att det går att tillverka ett plasmaljussvärd (eller snarare ett protoljussvärd). Men det är inte ett riktigt lasersvärd eftersom det inte har samma egenskaper som ett fast föremål.

Forskare söker ett sätt att använda magnetfält för att göra det första lasersvärdet.

Eftersom plasma är positivt laddad arbetar forskarna för närvarande på en modell som använder magnetfält för att begränsa plasman i ett definierat utrymme för att profilera ett blad.

Huvudproblemet är att en plasma i ett magnetfält inte är särskilt stel. Du skulle kunna skapa en sammanhängande form, men det skulle vara omöjligt att använda den som ett vapen eftersom värmen skulle vara outhärdlig.
Dessutom behöver din motståndare bara störa det magnetiska inneslutningsfältet med magneter för att helt ändra dess form. Detta kan leda till att du blir helt stekt.

För att sammanfatta: en innovation bör skapas som gör det möjligt för en ljusstråle att :

  • Förlänga och sedan stanna vid en registrerad gräns.
  • Skär lätt genom mycket starka material som stål eller sten.
  • Absorberar och dämpar effekterna av värme och förskjutning av denna mängd material.
  • Den ska drivas av ett bärbart batteri och vara tillräckligt liten för att rymmas i handtaget.
  • På något sätt studsar de mot andra plasmabalkar..
  • Finns i olika färger !

Som ni ser finns det fortfarande många frågor som måste lösas. Laser och magnetiska plasmaprojektioner är ännu inte den rätta tekniken för att uppnå våra mål. Med hänsyn till dessa överväganden och de tillkomna begränsningarna måste vi dra slutsatsen att vi för tillfället får nöja oss med en Laser Sabre med ett självlysande polykarbonatblad, till exempel.

Och det är lika bra, för vi har precis vad du behöver! Våra ljus- och ljudljussabrar är utrustade med en flerfärgad lysdiod som gör att du snabbt kan byta färg. Dessa fiktiva men verklighetstrogna vapen har också en inbyggd högtalare. Den spelar olika ljudtyper för att du ska kunna leva dig in i din roll som Jediriddare eller Sith Lord !

Lasersvärd Samling Se alla svärd

Lämna en kommentar

Tveka inte att kommentera, vi är intresserade av din åsikt ung lärling!


Se hela artikeln

Greve Dookus böjda lasersvärd

Greve Dookus böjda lasersvärd (Darth Tyranus)

juli 06, 2023 4 Lästid

Se hela artikeln
Cal Kestis lasersvärd

Cal Kestis lasersvärd

juli 05, 2023 5 Lästid

Se hela artikeln
Luke Skywalkers gröna lasersvärd

Luke Skywalkers gröna lasersvärd

december 17, 2022 3 Lästid

Se hela artikeln

Ta nästa befordran!